Witte daken kunnen de kosten voor airconditioning in een stad doen dalen.

Wit is een reflecterende kleur, waardoor een deel van de warmte die op een stad inslaat, meteen teruggekaatst wordt.
Veel dingen hebben een dubbele kant. Het broeikaseffect, met de globale temperatuursverhoging die er een gevolg van is, zal de kosten voor verwarming in de winter doen dalen (als we niet met strengere winters als gevolg van allerhande onverwachte atmosferische toestanden te maken zullen krijgen). Maar tegelijk zullen de kosten voor afkoeling in de zomer stijgen Ė het zou dan wel over een ander soort zomers moeten gaan dan deze waar we nu vakantie in proberen te nemen.

Wetenschappers denken echter aan alles. Ze hebben berekend wat het effect zou kunnen zijn als een substantieel deel van de daken in een stad wit wordt geschilderd. Wit is een reflecterende kleur, waardoor een deel van de warmte die op een stad inslaat, meteen teruggekaatst wordt, naar boven (om vervolgens te botsen tegen de zone in de stratosfeer die het dak van de serre vormt die het broeikaseffect veroorzaakt).

In het vakblad Environmental Research Letters rekenen ze voor dat een verhoging van de reflectiviteit van een doorsnee stad van 15 tot 25 procent van de invallende warmtestralen een vermindering met amper 0,01 tot 0,07 įC van het globale broeikaseffect op lange termijn zou veroorzaken. Te verwaarlozen dus.

Maar voor een stad zelf zou het een beduidend verschil kunnen maken, zeker omdat steden dikwijls eilanden van warmte zijn in een landschap. Alle extra effecten zijn welkom om de kosten van koeling te drukken. De vraag is natuurlijk of een dak lang genoeg zo wit kan worden gehouden dat het efficiŽnt reflecteert. (DD)

Bron: knack.be -wetenschap

De hoofdtekst van het nieuwsbericht


Datum: 25-07-'12

Terug naar overzicht