Witte daken beschermen tegen klimaatverandering

Steden zijn tijdens de zomer meerdere graden warmer dan het platteland. Met een opwarmend klimaat wordt dat nog erger. Als we de daken wit schilderen, dringen we de hitte terug, zegt een nieuwe studie.

Dat het in de stad warmer is dan elders ligt aan het 'hitte-eilandeffect': donker gekleurde daken en wegen houden de warmte vast. Een recente studie van het KMI toonde aan dat het in Brussel inde zomer 1 tot 3 graden warmer is dan in de groene rand, met pieken tot 5 graden.

Omdat het klimaat opwarmt, zullen we steeds vaker met hittegolven te maken krijgen. Dan is die extra hitte nefast. Dodelijk, zelfs: de hittegolf van 2003 in Europa, tijdens de warmste zomer in eeuwen, zorgde voor tienduizenden extra overlijdens. Voor de zwakkeren (ouderen, zieken, armen en kinderen), kunnen die extra paar graden dan een levensgroot verschil maken.


Effect door daken wit te maken

Een Amerikaanse studie toont echter aan dat er een simpele manier is om het hitte-eilandeffect tegen te gaan: alle daken in de stad wit te maken. Een team van wetenschappers becijferde dat witte daken het hitte-eilandeffect compleet teniet kunnen doen. In het beste geval kunnen ze de gemiddelde zomertemperatuur zelfs onder het gemiddelde van de periode 1990-2010 krijgen.

De onderzoekers, onder leiding van professor Matei Georgescu van de Arizona State University, bekeken onder andere de steden Washington DC, New York, Chicago, Detroit, en de centrale vallei van Californië. De resultaten waren op al die plekken hetzelfde.


Goedkoper door wit dak

Koelere steden zijn niet alleen gezonder, maar ook goedkoper, omdat de kosten om woonhuizen en openbare ruimtes te koelen dalen, stellen de onderzoekers. Tenzij er een ommekeer komt in de uitstoot van broeikasgassen, wordt voorspeld dat de gemiddelde temperatuur van de planeet 2 tot 5 graden zal stijgen. Daardoor zullen dus ook de kosten voor airconditioning en andere koelmethodes toenemen.

Daar tegenover staat dat gebouwen met witte daken in de winter meer verwarmd moeten worden, maar netto bespaar je toch 9 tot 36 procent, afhankelijk van in wat voor klimaat je woont, stelt de studie. Niks doen om je aan te passen, is overigens duurder, met energiekosten die 39 tot 155 procent boven het huidige niveau zouden klimmen.







Datum: 06-08-'14

Terug naar overzicht