Warme zomers zorgen voor hete steden

Gebouwen die de hele dag in de stralende zon hebben gestaan, geven die warmte ’s avonds – als de lucht is afgekoeld – weer af. En diezelfde gebouwen zorgen ervoor dat er minder verkoelende wind door de stad waait.

groene koele stedenGebouwen die de hele dag in de stralende zon hebben gestaan, geven die warmte ’s avonds – als de lucht is afgekoeld – weer af. En diezelfde gebouwen zorgen ervoor dat er minder verkoelende wind door de stad waait.
 
Deze verschijnselen dragen bij aan het grote temperatuurverschil tussen sommige grote steden en het landelijke gebied eromheen. Door dit zogeheten hitte-eilandeffect kan een een stad met gemak twee graden warmer zijn dan het landelijk gebied. De gevoelstemperatuur kan zelfs negen graden hoger uitvallen.
 
Gebouwen, straten en pleinen zijn warmer dan akkers, weilanden of meren. Het verschil in temperatuur tussen stad en omgeving heet ‘hitte-eilandeffect’. Het werd al in de negentiende eeuw ontdekt door de Britse chemicus Luke Howard. De oorzaken zijn de absorptie van zonlicht door stenige materialen, de relatief lage windsnelheden, beperkte afkoeling door een lage verdamping en vrijkomende warmte door verkeer en fabrieksactiviteiten.


Witte daken en dakbedekking

Het extreem warme weer in Nederland, met temperaturen (ruim) boven de dertig graden, veroorzaakt gezondheidsproblemen. Hoge temperaturen zorgen standaard voor extra sterfgevallen, doordat ouderen de warmte slecht verdragen. Zo overleden tijdens de hittegolf van 2006 ongeveer 1.000 mensen meer dan normaal.
 
De verwachting is dat de zomers de komende jaren warmer zullen worden. Europese steden zoals Manchester en Dresden nemen daarom voorzorgsmaatregelen. Met de aanleg van witte "koel" daken en andere groenvoorziening proberen zij de hoge stadstemperaturen omlaag te krijgen. In Nederland doen steden als Rotterdam en Tilburg hier onderzoek naar.

Bron: NRCreader
 
 







Datum: 16-09-'15

Terug naar overzicht