Luchtkwaliteit slecht in woning door te veel fijnstof

De luchtkwaliteit is in een op de zeven Nederlandse huizen het grootste deel van de dag onvoldoende als gevolg van schadelijk fijnstof.

De luchtkwaliteit is in een op de zeven Nederlandse huizen het grootste deel van de dag onvoldoende als gevolg van schadelijk fijnstof. Het Longfonds meldt dat op basis van onderzoek door een gespecialiseerd bureau
 
Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei zwevende minuscule deeltjes, die diep in de longen kunnen doordringen. Ook komen er fijnstofdeeltjes van buiten naar binnen.
 
 
Volgens de onderzoekers zijn in vrijwel alle huizen verhoogde concentraties fijnstof gemeten. „Veel Nederlanders weten niet dat zij in huis vervuilde lucht inademen en dat dit kan leiden tot gezondheidsklachten. Te veel fijnstof, onvoldoende luchtverversing, vochtproblemen en schimmel, lijken op het eerste gezicht niet zo schadelijk, maar kunnen leiden tot vermoeidheid, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen en op lange termijn longziekten als astma en COPD”, aldus het Longfonds.
 

Luchtzuiverende daken

Vastgoedeigenaren kunnen de luchtkwaliteit volgens gerenomeerde dakorganisaties verbeteren dooor zongenaamde witte daken toe te passen. Sommige witte daken zijn voorzien van een speciale dakafwerking. Deze zijn gecoat met een speciaal type titaniumdioxide (TiO2). Onder invloed van UV-licht werkt dit als een katalysator en zet het stikstofoxiden (NOx) en zwaveloxiden (SOx) om in onschadelijke en milieu-neutrale stoffen. Deze “Air Care Technology” draagt bij aan de reductie van fijnstof in de lucht. 
 Datum: 07-02-'18

Terug naar overzicht